mens- en organisatieontwikkeling home|etr|referenties|even voorstellen|contact
Referenties stilteverblijven: 'Kloosterleven'
interim
consultancy
coaching
workshops
stilteverblijven

publicaties

agenda 2024

"In chronologische volgorde: onwennig, verrassend, verkwikkend. Ik word wakkerder in de stilte."
Thijmen Goedhart


"Iets onherkenbaars wordt herkenbaar
Iets onbenoembaars voelbaar
Iets diep verborgens openbaar
voor je ziel
en dit maal luistert het hoofd
Stil geworden
door de overweldigende kracht
van het onbenoembare
en onherkenbare
dat we al zo lang kennen
en in de stilte ervaren."

Eline van Arkel


"Al verschillende keren genoot ik van de stilteweekenden vlak over de Belgische grens met Menno. Bij de trappistenbroeders. Stilte kon ik op verschillende manieren invullen: geheel alleen of actief deelnemend aan het zwijgende kloosterleven en hun diensten, maar ook de mogelijkheid om af en toe van gedachten met Menno en andere deelnemers te wisselen. De praktische zaken waren gewoon goed geregeld en het begrip en respect voor mijn eigen proces - en ook die van andere deelnemers - maken dat deze stilteweekenden voor mij belangrijke retraitemomenten in het jaar zijn geworden. Ik kom met een hoed vol vragen en vertrek steeds met een koffer vol antwoorden. Leve de stilte!"
Ewald Wagenaar, Magazine Koorddanser


"Het geeft rust. Het zet de wereld om me heen even stil. Het laat mij erg beseffen hoe groot ik alles maak in mijn eigen wereld, qua dilemma's en dagelijkse bezigheden. De soberheid en regelmaat van het stille leven zijn een weldaad voor me. Ik dacht altijd dat deze rust zo ver weg was, zo moeilijk te vinden was, maar na twee dagen in de stilte ben ik er opeens. Gewoon echt rust, niets moet, alles mag binnen die soberheid. Ik merk: meer is niet nodig. 't Is mooi. Ik dacht altijd: mijn hoofd is te druk, ik denk te veel. Ik ervoer frustratie en vond dat ik discipline miste. Hier merk ik hoe soberder hoe makkelijker. Nu ik het eenmaal gevoeld heb weet ik dat het in me zit... dat ik er bij kan. Het is een hele mooie ervaring om dit ook samen te beleven. De natuur is prachtig en de zon schijnt. 't Is mooi."
Rianne Valk


"Een weekend in het klooster ... wat een indrukken ... en dat zo vlak bij huis. Opeens bevond ik me in een totaal andere wereld waarvan ik het bestaan vermoedde. Boeiend, wonderlijk en rustgevend."
Marlies Groot


Uit de evaluatie van de begeleide retraite 'Kloosterleven Plus':

  • De tips om te komen tot innerlijke stilte zijn voor mij nog steeds heel waardevol.
  • De opbouw en de 'eenvoud' van het programma zijn top.
  • Ik heb me steeds veilig gevoeld op deze reis. Menno, jij kunt als geen ander uit je rijke gereedschapskist de zaken aanreiken die praktisch zijn.
  • Een gouden combinatie: het mogen hebben van mijn eigen feestje en de begeleiding om het mijn feestje te laten worden/zijn.

"Het is nog donker buiten, alleen een paar lampen branden achter de hoge glas in lood ramen van de kloosterkapel. Binnen schuiven de monniken naar hun banken. De nachtwake begint. Ik laaf mij aan de trage tijd, aan de ingesleten patronen waarvan deze mannen gods mij getuigen laten zijn. Het verbaast mij dat de gebeden en de lezingen sterk resoneren met de onderwerpen die er op dat moment in mijn leven toe doen. Wij lopen synchroon.
Tijdens mijn ochtendwandeling na de wake zie ik het dag worden in het bos achter het klooster. Mijn wandeling leidt nergens naar toe, hoogstens naar de zon die opkomt.
Het ontbijt is in stilte. De mensen kijken elkaar aan of niet. Ik word mij bewust van de woorden die niet gezegd worden en waarvan er zoveel ook helemaal niet gezegd hoeven te worden omdat ze alleen maar het doel hebben de stilte te vullen uit angst voor de kracht ervan. Mijn aandacht voor het eten is een weldaad. Mijn speeksel vermengt zich met het voedsel dat mijn kaken malen. Ik kan me niet herinneren dat ik er ooit bij stil heb gestaan. Er ontstaan openingen in de tijd.
Dit is de laatste dag van de driedaagse retraite. De andere dagen spraken wij soms even met elkaar. Maar deze dag wil niet verwoord worden. Het denken weet daar niet altijd raad mee en vuurt de een na de andere gedachte af. Maar zonder stem verliezen de gedachten snel aan kracht. Ze laten zich omarmen door de liefde van de oude God die zich hier tussen deze gewijde muren in mij vernieuwt. In Stilte."

Gys Zevenbergen


"Lang weekend Kloosterleven nodigt uit om stil te staan bij wat het leven brengt. En als je echt stil staat ontdek je veel. De begeleiding van Menno Stom helpt bij het kijken met liefde naar wat er was, is en komt. En er is ook nog ruimte voor een (glim)lach. Daarnaast genoot ik enorm van de natuur rond het klooster!"
Johan Bontje


informatie over stilteverblijven | meer referenties

copyright | disclaimer | privacy statement